tirsdag 18. mars 2014

Analfabeten som kunne regne


Bokas bakside:
Hun begynte å jobbe som femåring, ble foreldreløs som tiåring, og overkjørt da hun som femtenåring. Ingenting tydet på at hun skulle gjøre noe annet enn å leve en stund i skuret i Sør-Afrikas største slum og så dø, uten å være savnet av noen. Om hun altså ikke hadde vært den hun var, men det var hun jo. Nombeko Mayeki var analfabeten som kunne regne.
 
En kombinasjon av skjebne og talent fører henne bort fra Soweto - til internasjonal storpolitikk, til den andre siden av jordkloden, til to identisk like og veldig ulike brødre. I løpet av reisen lykkes hun i å hisse på seg verdens mest fryktede sikkerhetstjeneste, før hun en dag befinner seg innestengt i lasterommet til en potetbil. Der og da er verden slik verden kjenner den, truet.
 
I Analfabeten som kunne regne tar Jonas Jonasson et oppgjør med fundamentalismen i alle dens avskygninger, samt med vrangforestillingen om at ulike folk har ulik verdi. Han gjør det med humor og varme. Og han slår en gang for alle hull på myten om at konger ikke skjærer halsen over på høns.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar