mandag 26. mars 2012

Fordi jeg fortjener det?


Fordi jeg fortjener det? er et resultat av tidenes engasjement i norske sosiale medier. Gjennom å bruke blogging, Twitter, Facebook og Flickr, samlet Kristin Oudmayer inn over 200 historier om mobbing.

Boken tar tilbake individfokuset og lar stemmer vi vanligvis ikke hører komme til orde. Gjennom svært personlige tekster møter vi mobberen, den mobbeutsatte og deres familier. Historiene gir leseren et hjerterått innblikk i mobbingens opphav og konsekvenser. Enkelte forteller at de opplevde fysisk ubehag som kvalme, angst og søvnløshet da de begynte å skrive, og mange har aldri tidligere fortalt sin historie. Flere av bidragsyterne i boken har valgt å være anonyme av hensyn til familie og arbeidsgiver. Noen er redde for å bli mobbet på nytt, mens andre frykter nok en gang å bli sett på som et utskudd og et offer.

Bidragsyterne er i alderen 17 – 66 år, og tekstene viser med tydelighet at mobbing rammer på tvers av sosiale lag og aldersgrupper. Boken gir innsikt i hvilke faktorer som er avgjørende for om livet som mobbeutsatt blir levelig eller ikke. Den bringer håp og plasserer ansvaret der det skal være – hos deg og meg.

Blant bidragsyterne er Kunnskapsmisnister Kristin Halvorsen, Aslak i Gatas Parlament, Olaf Thommessen og bloggeren Ida Jackson.

Dette er ei viktig bok å formidle til elevene og den kan brukes i fag hvor verdisyn og menneskesyn tas opp og man kan få gode diskusjoner. Jeg har ikke lest boka, men har lest litt i den. Det er sterke historier og jeg vil anbefale boka fordi den gir oss kunnskap om hvordan de som blir mobbet har det.

Boka har ikke en forfatter men mange “forfattere” som forteller sin historie. I dag er det ikke bare i skolegården det mobbes, det skjer på de ulike sosiale medier og det skjer på arbeidsplasser og det er ikke bare barn og ungdom som mobber hverandre.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar