torsdag 29. mars 2012

Kampen om Jerntronen

“Kampen om Jerntronen” er andre bok i fantasyserien: “En Sang om Is og Ild”. Bøkene er skrevet av George R. R. Martin, og den første boka, “Game of Thrones” er utgitt i to deler på norsk, “I Vargens Tid”, og “Kampen om Jerntronen”. Hittil er fem bøker gitt ut på engelsk, og Martin planlegger å gi ut to-tre bøker til. I tillegg er den første boka blitt gjort til første sesong i HBO’s TV-serie “Game of Thrones”. Andre sesong, som er basert på bok to, “A Clash of Kings”, har premiere 1. April.
“Kampen om Jerntronen” fortsetter der “I Vargens Tid” sluttet. Boka foregår på to fiktive kontinenter som heter Westeros og Essos. I De syv riker på Westeros, foregår det en maktkamp om jerntronen, rikenes maktsete. Her spiller både lorder, ladyer, riddere, bønder og tyver viktige roller, og selv den minste person kan utgjøre den største forskjellen. I kampen om jerntronen vinner eller dør du, og alle vil være vinnere.
Midt i alt dette er lord Eddard Stark, kongens Hånd, mannen med nest mest makt i hele riket. Hans kone har tatt dronningens bror, dvergen Tyrion Lannister, til fange. På grunn av dette har Ser Jaime, dronningens andre bror, drept Eddards menn, og skadet ham, noe som har satt De syv riker i ubalanse. En krig kan starte når som helst, og det trengs bare én liten feil for at det skal skje. Eddard står overfor mange viktige og grusomme valg som kan enten redde eller dømme hans familie til døden.
På kontinentet Essos møter vi Daenerys og Viserys Targaryen, som ble frarøvet sin rett til tronen da den ble kapret fra hennes far av den nåværende kongen. Daenerys er kona til den mektige Khal Drogo, som leder en hær av ville nomader, og de planlegger å erobre De syv riker. Men kongen vil ha henne drept, og døden kan lure rundt hvert hjørne.
Og mens alle sammen spiller tronespillet, kommer en eldgammel og mørk fare fra nord. De eneste som verger De syv riker fra denne faren, er Nattevaktens menn. De bevokter Veggen, en enorm struktur av is som holder farene i nord unna rikene. Her gjenforenes vi med Jon Snø, Eddards bastardsønn, som må enten velge å forsvare sin egen familie, eller bli å forsvare Veggen.
Jeg har lest alle bøkene på engelsk, men dette er første gang jeg leser dem på norsk. Personlig elsker jeg boka, og vil på det sterkeste anbefale den til alle som liker å lese bøker, selv de som ikke leser fantasy til vanlig. Det er lett å tenke seg at fantasy er alltid om det gode og det onde, at alt er svart-hvitt og action fra side til side. Slik er det ikke i “En Sang om Is2 og 2Ild”, her er det ikke noe godt eller ondt, og dette fører til at personene i boka er realistiske og interessante. I tillegg er historien spennende og uforutsigbar, og boka er nesten umulig å legge fra seg. Innimellom kan det likevel gå litt langsomt, og være litt for mye smådetaljer, men dette burde neppe være et problem. Det kan også være veldig vanskelig å skjønne hva som foregår hvis man ikke har lest “I Vargens Tid”, så jeg anbefaler å lese den først.
Skrevet av Juho Aleksi Kosonen

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar