torsdag 29. mars 2012

Morgen i Jenin



Forfatter: Susan Abulhawa
Forlag: Aschehoug Pocket
Utgitt: 2010(norsk utgave)
Susan Abulhawa vokste selv opp i skyggen av seksdagerskrigen. Familien hennes ble fordrevet og splittet og Susan bosatte seg etter hvert i USA. I dag jobber hun innen medisinsk forskning. "Morgen i Jenin" er hennes debutroman.
I 1948 blir familien Abulheja fordrevet fra sitt eget land i Ein Hod, Palestina. De blir tvunget til å slå seg ned i en flyktningleir i Jenin hvor hovedpersonen Amal vokser opp. På vei til Jenin blir Amals lillebror stjålet av en israelsk soldat. Sammen med hans kone oppdrar de gutten som sin egen sønn. Amals andre bror er allerede villig til å ofre livet for palestinernes sak. En dag møtes de to brødrene. Den ene er forkjemper for Palestina og den andre er israelsk soldat.
Hovedpersonen i boken er Amal. Vi følger henne fra 1955 til 2002. Amal vokser opp i en flyktningleir i Jenin. Hun opplever krig i veldig ung alder og dette preger hennes personlighet. Hennes beste venninne er Huda som nærmere er som en søster for henne. Faren Hasan er hennes største forbilde. I 1969 flytter hun inn på et barnehjem hvor hun får gå på skole. I 1973 flytter hun til Amerika for å studere etter farens ønske.
Samtidig som Amal har bosatt seg i Amerika for å studere, fortsetter krigen i hennes hjemland. Hennes eldste bror, Yosef, kjemper for palestinernes sak. Samtidig som hennes yngste bror, ismael eller David som er hans jødiske navn, er israelsk soldat. Amal følger krigssituasjonen i Palestina og bestemmer seg for å reise tilbake til Jenin.
"Morgen i Jenin" omhandler både krig og kjærlighet og er en rørende og sterk bok. Den gir en innsikt i Palestina-konflikten men kun fra Palestinernes side. Jeg vil anbefale denne boken på det sterkeste.
Skrevet av Ingvild Hansen

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar